Pobles de pedra: els pobles més bonics de Catalunya

Catalunya té tantíssims atractius que si ens haguéssim de quedar amb un estaríem mesos debatent la conclusió. El que sí tenim clar és que a la llista no podrien faltar els idíl·lics i màgics poblets de pedra que hi ha arreu del nostre territori, i que cataloguem com els pobles més bonics de Catalunya. N’hem seleccionat cinc d’imprescindibles, ben repartits pel país, perquè pugueu visitar-los i deixar-vos portar pel seu encant.

Cinc dels pobles més bonics de Catalunya són fets de pedra, cosa que els converteix en pobles de pessebre.

El que tenen en comú tots aquests poblets de somni és l’etapa en què van ser construïdes les edificacions de pedra que avui dia els fan tan especials. Tots ells són poblets medievals (encara que en molts casos s’hi han trobat restes arqueològiques de temps anteriors), que han sabut mantenir l’essència de la seva existència: la pedra que tant els ha caracteritzat i que així ho seguirà fent (esperem!) durant molts i molts anys. I ja ens deixem de tonteries i anem al gra: aquí van els pobles de pedra més bonics de Catalunya!

Guimerà (Urgell)

Declarat Bé cultural d’interès nacional, aquest municipi de la comarca de l’Urgell, és, en si, una preciosa postal. Enfilat a la vessant de la vall del riu Corb, Guimerà sorprèn a qualsevol que no l’hagi visitat abans. Els seus carrers irregulars, escarpats i estrets són replets de cases de pedra amb tons combinats a la perfecció amb el seu entorn natural. Són ben pocs aquells que gaudeixen cada dia d’aquesta postal, atès que hi viuen poc més de 250 persones, això sí, xifra que es multiplica a mitjans d’agost amb motiu de la tradicional fira medieval que any rere any se celebra a Guimerà i que acull parades d’artesans i demostracions d’oficis antics.

Talamanca (Bages)

A finals del segle IX i durant el segle X, el Bages va viure una onada de repoblació per part de pagesos que es van instal·lar a prop de castells i esglésies que els poguessin protegir de les invasions que assetjaven l’interior del país. Va ser així com al voltant del castell de Talamanca s’hi construiren cases en la pendent de la serra del Rossinyol que donaren lloc al poble de Talamanca. Situat a 552 m d’altitud, Talamanca és un poblet que ha sabut mantenir la seva personalitat i la seva màgia, de les quals gaudeixen dia rere dia només les 200 persones que hi viuen.

Beget (Ripollès)

Un poble tan bonic com Beget té tants pretendents que és normal que tots vulguin tenir-lo com a seu. Es tracta d’un poble situat geogràficament a l’alta Garrotxa, però que l’any 1969 va ser agregat al terme municipal de Camprodon, municipi del Ripollès. A diferència dels anteriors pobles de pedra, Beget és avui dia un poble exclusivament turístic i les seves cases són segones residències. El que més impacte d’aquest poblet de postal és que descansa sobre la roca. Ubicat a la capçalera del riu Llierca, afluent del Fluvià, Beget i el seu entorn és un emplaçament perfecte per al senderisme.

Besalú (Garrotxa)

Encara que ens proposéssim no incloure’l a la llista, els nostres principis no ens ho deixarien fer. És molt conegut, sí; moltíssima gent hi ha estat, sí; és difícil trobar algú que no n’hagi sentit mai a parlar, sí… Però és que s’ho val. El seu nucli antic de Besalú, també declarat Bé cultural d’interès nacional, és una vila que té el seu origen en el castell de Besalú i en l’església de Santa Maria, al voltant dels quals s’hi començaren a construir cases al segle X. Es tracta d’un poble carregat d’història, la imatge més representativa del qual és el pont romànic que travessa el riu Fluvià i que dona accés al nucli antic.

Peratallada (Baix Empordà)

Competint amb Pals i Begur trobem al Baix Empordà una vila d’interior impressionant: Peratallada. Tot i que forma part del municipi de Forallac, Peratallada va ser vila independent fins al 1977, moment en què s’annexà a Vulpellac i Fonteta per formar Forallac. Trepitjar els carrers irregulars i estrets de Peratallada, tan delicada i cuidada, és transportar-se a una altra època. La pedra dels seus carrers i edificis atrapa tot aquell que entra al recinte emmurallat del poble, declarat conjunt historicoartístic, i del qual destaquen el castell fortificat, la torre de l’Homenatge i el fossat, excavat a la roca, i que envolta perfectament la vila.

A l’estiu, la pedra és el millor aliat contra la calor, així que si no voleu trepitjar les platges del Maresme, la Costa Brava o la Costa Daurada, escolliu un poblet de pedra per fer-hi escapada. La pedra és el material que atorga als pobles l’ingredient necessari per convertir-los en màgics. Nosaltres només us n’hem seleccionat cinc, però n’hi ha una barbaritat més! Catalunya ha tingut una història efervescent en època medieval que ha donat lloc a l’edificació de molts poblets de pessebre arreu del territori, així que us convidem a ser-ne partícips i conèixer en primera persona tots aquests poblets de pedra, els més bonics de Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s